Примусова робота – в минулому. Аж ніяк!

Завдяки ініціативі однієї із наших волонтерок та її хорошим, креативним ідеям, наша організація отримала змогу стати учасником німецько-українського молодіжного семінару, присвяченого проблемі примусової праці під назвою “Zwangsarbeit war gestern – von wegen”, що у перекладі з німецької мови можна перекласти як «Примусова робота – в минулому. Аж ніяк!». Суть даного проекту полягає у поглибленому вивченні та розумінні молоддю проблеми примусової праці раніше і сьогодні. У фокусі постали колишні українські остарбайтери, котрі під час Великої Вітчизняної Війни були насильно вивезені з України на примусові роботи до німецьких робітничих таборів. Проект передбачав дві зустрічі, одна в Німеччині, в м. Кіль, а одна в Україні, а саме в Чернівцях. Логічним завершенням проекту має стати випуск інформаційної брошури, ціль якої – поглибити знання сучасної молоді про дану проблему та зміцнити міжкультурний діалог і діалог між молодим та старшим поколіннями.IMG_9276

Перша зустріч відбулася у місті наших партнерів, організації ASB Schleswig-Holstein, на північному заході Німеччини – місті Кіль. Це середнє за кількістю населення місто, але воно є важливим морським центром і знаходиться недалеко від Гамбурга.Viribus Unitis

Перша зустріч мала на меті ввести українських та німецьких підлітків в курс справи, дати змогу зрозуміти, що саме вони будуть робити та над чим працювати. Крім того, левова частка семінару відводилася інтеркультурній комунікації між учасниками, що виявилося дуже вдалою ідеєю, так як завдяки ній наші та німецькі підлітки потоваришували та знайшли багато чого спільного між собою, а не тільки відмінного (чогось стерео типового).

IMG_0141

Учасники також мали змогу підготуватися до другої зустрічі в Чернівцях, де вони вже безпосередньо мали б проводити інтерв’ю з колишніми остарбайтерами. Психолог, котрий допомагав підліткам якнайкраще підійти до такої справи, зробив свою роботу на 5 балів. Ситуацію яскраво зрозуміти надзвичайно допоміг візит в колишній робітничий табір біля Гамбурга, а зараз меморіал – Нойенгамме. Було дуже тяжко слухати і сприймати все те, про що розказував нам гід, але це допомогло осмислити наскільки важливим є те, чим ми займаємося всі разом. Німецька сторона організувала нам чудовий гостинний прийом із цікавою робочою та розважальною програмами. Додому наша делегація поверталась піднесеною, повною сил і мотивованою на подальшу плідну працю.

Далі були шість місяців роботи над проектом та підготовки до прийому німецьких гостей. В цей час наша група активно розробляла план чернівецького семінару, його робочу та розважальну частини, знайомилася із людьми, у котрих мали брати інтерв’ю – колишніми остарбайтерами. Це все дуже допомогло, коли німецька група прибула в Чернівці. Все було підготовлено та ретельно сплановано. Кожен день зустрічі у Чернівцях був наповнений плідною працею та, звісно, ж різноманітними розвагами. В обох групах були нові учасники, котрі дуже швидко стали частиною колективу і складалося враження, що німецькі і українські друзі знають одне одного вже дуже довго. Особливу увагу варто приділити дню інтерв’ю. Учасники трішки переживали, тому що раніше не мали такого досвіду і знали, що буде морально тяжко слухати про поневіряння та важку долю наших людей, але вони відмінно справилися з даним завданням! Колишні остарбайтери, а зараз жительки міста Чернівці, надзвичайно приємні люди, зустріли наших учасників із неприхованою радістю. Вони були дуже вдячні за те, що їх не забувають, а навпаки, цікавляться їхнім минулим і допомагають всілякими шляхами (наша організація піклується про людей, котрі стали жертвами нацистського режиму та допомагає їм всіма можливими методами). Після інтерв’ю всі повернулися жваві і піднесені, кожен хотів чимось поділитися з іншими та розказати про свої переживання. За час чернівецького семінару був зібраний та упорядкований весь матеріал, потрібний для випуску брошури, присвяченій проекту. В ході семінару підлітки дізналися багато нового для себе щодо порушення прав людини: в історичному, юридичному та, звичайно ж, психологічному аспектах. Для багатьох це було новим та значно розширило їхній світогляд. Глибоко перейнялися долею цих людей як німецькі, так і українські учасники семінару, дізнавшись, що примусова робота існує і надалі і ось чому потрібно бути у цій сфері, щоб мати змогу захистити себе від її проявів.

фото2фото

В останній день перебування наших німецьких друзів у Чернівцях ми поїхали до Кам’янця-Подільського на екскурсію. Всім дуже сподобалась подорож та взагалі весь час перебування у такій дружній інтернаціональній компанії.

Раді вам повідомити, що у жовтні 2012 року відбулась презентація брошури, котра стала підсумком проекту. ЇЇ завдання – показати людям наскільки ефективними можуть бути інтеркультурний та міжвіковий діалоги і яких результатів можна досягти за їх допомогою.

IMG_0134Українсько-німецька дружба

Брошуру ви можете завантажити тут: Zwangsarbeit war gestern – von wegen!

Важливо знати, що такі молодіжні проекти в нашій організації будуть проводитися і далі. Це не лише чудова можливість поглибити свої знання у різних сферах, а також нагода подорожувати світом , знаходити нових друзів та отримувати масу позитивних вражень, а найголовніше – усвідомлювати, що будучи частиною такого проекту – ти активним членом суспільства і можеш не на словах, а ділом допомагати тим, хто цю допомогу потребує.