Наші волонтери

Нельзя помочь всем, говорит бессердечный, – и не помогает никому

Мария Эбнер-Эшенбах

З вересня 2010 року Чернівецька Обласна Благодійна Спілка Самаритян розпочала досвід залучення до своєї роботи молодих волонтерів з Німеччини. Молоді люди, що виявили бажання займатися волонтерською діяльністю  на користь різноманітних благодійних організацій по цілому світу, мають тепер змогу працювати і в Україні, зокрема в нашому місті. Для німецької молоді досвід благодійної роботи є можливістю зробити свій внесок в покращення умов життя людей, котрі потребують різного роду соціальної підтримки(догляду, спілкування, навчання), а також пізнати українську культуру та по поверненні на Батьківщину розвіяти стереотипи про нашу країну. Волонтерський рух на теренах Європи вже давно став явищем поширеним, свідомим та модним серед молоді. Завдяки прикладу молодих людей, що проводять так званий соціальний рік в Україні, можливо виникне тенденція і серед українських підлітків, долучатись до такої корисної та благородної справи як волонтерство!

Першою волонтеркою, котра почала працювати з Чернівецькою Обласною Спілкою Самаритян, стала студентка з Гамбурга, Ханна Кіквіцкі.

DSCN0521Сфера її діяльності була надзвичайно широкою, від викладання німецької мови дітям до спілкування зі старенькими людьми, що є підопічними нашої організації.  Ханна заснувала та налагодила роботу молодіжної волонтерської групи, що і надалі працює при Чернівецькій Обласній Благодійній  Спілці Самаритян. Це гурток української молоді, яка збирається разом щотижня для приємного спілкування та проведення різноманітних благодійних акцій та проектів. Такий гурток є цікавою та корисною альтернативою проведення вільного часу для молоді. Волонтерка Ханна організувала та сприяла роботі цілої низки акцій по збору коштів та одягу для малозабезпечених верств населення. І все це з величезним ентузіазмом та натхненням! Відгуки Ханни про роботу в нашій організації, про життя в Україні та про українців слугували заохоченням для нових волонтерів приїжджати до Чернівців.

В 2011-2012 році,  вже четверо нових волонтерів з різних куточків Німеччини вирішили приїхати до Чернівці. Це були студентки Кармен Штютц, Юлія Бауер, Шарлоттте Хаусснер та Табеа Науман.Їх діяльність в нашій організації на проятзі року також була активною та різнобічною. Незважаючи на свій юний вік, волонтерки бачать всю серйозність проблем, що існують в нашому супільстві та з якими стикаються зокрема наші підопічні, жертви націонал- соціалізму. DSCN0698 Волонтерки робили своєю роботою та прикладом пропагували серед молоді Чернівці важливість та почесність волонтерської роботи. Кармен, Юлія, Шарлотте і Табеа займались викладанням німецької мови у садочках міста, організовували дитячі групи та літні табори, де дітки не лише могли попрактикувати свої знання іноземної мови, але і з користю та задоволення провести літній час. DSCF2526Дівчата відвідували підопічних організації, допомагали їм по господарству, організовували зустрічі та концерти для людей похилого віку, а також проводили акції благодійного збору коштів. Волонтерки також працювали разом з групою німецької молоді, що вже традиційно кожної весни приїжджає до Чернівців для тобо, щоб відремонтувати та устаткувати ігрові майданчики в одному із дитячих садочків нашого міста. Продовжилась також діяльність і з раніше створеню молодіжною волонтерською групою, що складається з українських підлітків, яких цікавить можливість займатися благодійними акціями, які вони розробляють і організовують самі.554085_410336358994612_234452762_n

485718_410334275661487_1203901582_n

Наразі в Чернівецькій Обласній Благодійній Спілці Самаритян працює вже третя група  волонтерів з Німеччини, які своїми добрими справами, креативними ідеями та бажанням допомогти крок за кроком роблять чиїсь життя трошки світлішим, легшим та приємнішим!

Переглянути фотозвіт про діяльність наших волонтерів Ви зможете тут