Допомога людям похилого віку

З першого лютого 2007 року Чернівецька Обласна Благодійна Спілка Самаритян разом з фондом «Взаєморозуміння і примирення» розпочали проект допомоги людям похилого віку. Метою цього проекту є надання медико-соціальних послуг одиноким непрацездатним громадянам, що втратили можливість до самообслуговування, учасникам війни та бойових дій з числа осіб, які зазнали націонал-соціалістських переслідувань у роки Другої світової війни. Завдяки фінансуванню об’єднання робітничих самаритян в Німеччині та німецького фонду «Пам’ять, Відповідальність та Майбутнє» в Чернівцях  з’явилась можливість допомагати даній категорії населення. За період функціонування даного проекту з 1 березня до кінця 2007 року було надано 12000 соціальних послуг. Серед них  – прибирання квартири, миття вікон, заміна білизни, прасування, вибивання килимів, перестилання ліжка, приготування їжі, миття посуду тощо. Також медичними працівниками мобільної служби догляду було надано 21439 медичних послуг. Це і вимірювання тиску та цукру, і  аускультація легень, серця, догляд за

Проведення маніпуляцій медичною сестрою

язвами, трофічними виразками, клізми, підшкірні, в/м та внутрівенні ін’єкції та багато інших маніпуляцій, які здійснює наш медичний персонал. Окрім медичної та соціальної допомоги нам доводиться нерідко вирішувати ще й різні проблеми наших підопічних на які вони скаржаться і звертаються за нашою допомогою. Зокрема намагаємося забезпечити захист одиноких людей від насилля, залякування, надаємо різного роду юридичні консультації, допомагаємо владнати формальності з встановленням телефону. Надаємо підтримку у вирішенні проблем з проявами бюрократії, на прохання підопічних звертаємося з запитами в архівні установи як вітчизняні так і зарубіжні, допомагаємо отримати необхідні відомості про родичів, а також дані які дадуть можливість отримати статус учасника війни.

З моменту початку роботи мобільної служби догляду до кінця 2007 року було закуплено ліків для підопічних на суму близько 13400 гривень. Та допомога, яку ми маємо змогу надавати, є, звичайно, лише частиною того, що потребують ці люди.  На сьогоднішній день ліки коштують дорого, а таким людям їх потрібно багато. По мірі можливості ми намагаємося поступово забезпечувати всіх своїх підопічних ліками. На даний момент планується впровадження ще одного виду медичних послуг. Це – лікувальний масаж. З огляду на стан людей, які нещодавно перенесли ортопедичні операції в зв’язку реалізації гуманітарних медичних програм німецьким фондом «Пам’ять Відповідальність та майбутнє» та потребують подальшої реабілітації ми прийшли до висновку, що необхідне впровадження лікувального відновлюючого масажу, який би допоміг адаптуватися таким людям, а також звичайного профілактичного масажу щоб знімати втому та напругу. Тому в близькому майбутньому ми запроваджуємо таку послугу, яка буде надаватися на якісному та професійному рівні. Аналізуючи потреби підопічних  ми бачимо ще багато напрямків та простору для нашої діяльності. На даному етапі після вісьми місяців напруженої роботи ми вишукуємо можливості допомагати різносторонньо. Дуже надіємося, що в нас з’являться такі можливості і тоді ми зможемо надавати нашим підопічним допомогу ще й в інших напрямках. Хоча це досить короткий період, який не може в повній мірі проявити нашу роботу – ми вже отримуємо перші відгуки та слова вдячності від людей, яким ми допомагаємо:

Заруба М.М.: “Я дуже вдячний Вам і Вашим дівчатам за обслуговування і допомогу, яку Ви нам надаєте. Ви підібрали для нас найкращих працівників. Вони виконують свою роботу з великою любов’ю. Велике їм спасибі. З їх допомогою я просто ожив.”

Іванько Г.В.: “Дуже задоволена Вашою допомогою. Ваші працівники допомагають мені у хатній роботі, міряють тиск, дають медикаменти і мені дуже приємно з ними спілкуватись.”

Зубенкова Н.Д.: “Я в такому віці, що не можу дати собі раду і потребую догляду мобільної служби. Чоловік – чорнобилець. Я хвора на серце і часом нема кому води подати. А завдяки дівчатам, що приходять як рідні і допомагають нам та завдяки їх турботі ми живемо. Дякую, потребую такої допомоги.”
“Я,  колишня ув’язнена ГЕТТО і концлагеря. Мені 81 рік. Здоров’я у мене підірване і так сталося, що залишилась одинокою. І як було тепло на душі, коли в домі з’явились дві молоді жінки, які приходять кожного тижня, піклуються про моє здоров’я, допомагають по господарству, я тепер не піклуюсь ні за продукти, ні про чистоту в моїй оселі. Вони чуйні, уважні і не тільки добросовісно виконують свою роботу, але й проявляють людське тепло і розуміння. Дякую всім, хто організував  таку опіку для нас, таких як я, хто потребує турботи, участі, співчуття.” З повагою та захопленням Тульчинська Марія Миронівна.

А до нового року спілка Самаритян вишукала можливість надати ще й іншу допомогу, яка так розчулила та втішила одиноких стареньких. Завдяки клопотанню спілки робітничих самаритян землі Шлезвіг-Хольштейн було виділено однією з німецьких ощадних кас кошти на ремонти в оселях підопічних. За ці кошти людям, які найбільш потребують такої допомоги було побілено стіни та стелі в кухнях, пофарбовано двері та вікна, поклеєно шпалери, поміняно замок. А на додаткові кошти було закуплено на суму 6400 гривень продуктові пайки та вручено до новорічних свят. Кожен такий пайок містить продукти, які старенькі зможуть покуштувати на святковому столі. Це і шампанське, і цукерки, рибні та овочеві консерви, м’ясні паштети, крупи, мука, олія, чай та збиране молоко. Люди зі сльозами на очах та із вдячності приймали подарунки від працівників спілки.

На жаль колективу спілки приходиться ділити не лише радість, а деколи й горе з підопічними. Через підірване в молодості здоров’я та свій немолодий вік дехто помирає. Так, нещодавно, помер чоловік, який разом зі своєю дружиною знаходився на обслуговуванні спілки. Отримуючи мізерні кошти вони були не в змозі оплатити навіть квартирну плату, не кажучи вже про витрати на поховання. З біллю, та співчуттям працівники спілки спостерігали за горем і сльозами жінки. Не маючи на такі цілі передбаченого фінансування, вони все ж таки вони винайшли можливість допомогти фінансово людині та в важку хвилину провести чоловіка разом.  За цей період підопічні та працівники спілки зблизилися і стали як рідні. Разом вони діляться своїми турботами, переживають і радість, і горе, разом долають хвороби, допомагають ставати на ноги після таких хвороб. А найкраща подяка для них це радість в очах стареньких.