Історія

В 2005 році внаслідок гострої нестачі фінансування та потреб для лікування людей серед лікарів-онкологів виникла ідея віднайти можливості допомагати Чернівецькому обласному онкодиспансеру, а також його пацієнтам. Завдяки тісним стосункам з німецькими лікарями з’явилась така можливість. Саме тоді зародилися перші кроки на шляху до Самаритянського руху в м. Чернівці. У травні 2006 року розпочала свою діяльність Чернівецька обласна благодійна спілка самаритян з метою надання допомоги незахищеним групам суспільства.

2006 рік

Створено та зареєстровано Чернівецьку обласну благодійну спілку Самаритян як незалежну благодійу організацію за адресою м. Чернівці, вул. Червоноармійська, 242 з кількістю 8 членів.

Здійснено ремонтні роботи в Чернівецькому обласному онкологічному диспансері в трьох маніпуляційних кімнатах.

Початково найважливішим напрямком в діяльності Чернівецьких самаритян була допомога онколікарні. Проте бачучи свої успіхи вони вирішили допомагати в інших напрямках.

2007 рік

Створено мобільну службу догляду за колишніми жертвами нацизму з двома мобільними бригадами Кількість підопічних складає 75 людей. В рамках програми надається соціальний та медичний догляд, видаються медикаменти тощо. Проведено 2 доброчинні акції для цієї групи підопічних, в рамках яких підопічні отримали продуктові набори до новорічного столу, та було проведено ремонтні роботи в їхніх оселях.

Спільно з Радіо “Станція 103,2 ФМ” здійснено благдійний марафон по збору коштів на обласну дитячу клінічну лікарню, який був присвячений дню захисту дітей.

Здійснено ремонтні роботи в двох перев’язочних кімнатах Чернівецького обласного онкологічного диспансеру.

В жовтні 2007 року з меотю тісної співпраці з місцевими органами влади Чернівецька обласна благодійна спілка самаритян була  прийнята до складу Координаційної ради громадських благочинних організацій при виконавчому комітеті міської ради. Спілка налічує 50 членів.

2008 рік

Успішно здійснено проект “Допомога дітям та молоді” метою якого було будівництво та реконструкція ігрового майданчика в одному з дитячих садочків міста. Здійснення даного заходу сприяло не тільки покращенню умов для гри дітей в дитячому закладі, але й розвитку культурних відносин  німецьких та українських школярів, які приймали участь  в здійсненні заходу.

Заплановано службу транспортування людей. Розроблено проект. Ведуться роботи по його впровадженню.

Взято участь у міському конкурсі на кращий соціальний проект. В результаті конкурсу отримано сумму в розмірі 18000 гривень на придбання електрокардіографа “Heart Screen 80 G-L”.
Даний апарат дає нам можливість робити попередній діагноз, аналіз варіабельності серцевого ритму для підопічних, які отримують допомогу в рамках проекту “Допомога людям похилого віку”. Під час диагностики отримуючи своєчасно інформацію про стан здоров”я підопічного медичні працівники звертаються до дільничних лікарів з конкретною наочною картиною. Тому підопічні одразу отримують від лікаря призначення, яке виконують наші медичні працівники.

Здійснено ремонтні роботи в реанімаційному відділенні обласного онкодиспансера.

Спілка налічує 60 членів.

2009 рік

В рамках участі в європейському конкурсі отримано від фонду “Фрезеніус” допомогу для реанімаційного відділення обласного онкодиспансера у вигляді апарата штучної вентиляції легень, системи нагляду за станом пацієнта та перфузора.

Реалізовано другий проект “Допомога дітям та молоді” за участі волонтерів з Німеччини.

Сьогодні чернівецька обласна благодійна спілка самаритян здійснює свою діяльність завдяки фінансуванню земельного об’єднання спілки робітничих самаритян  Шлезвіг-Хольштейн,  Федерального об’єднання спілки робітничих Самаритян Німеччини , фонду “Пам’ять, Відповідальність і Майбутнє” (Німеччина), членським внескам та пожертвам.

Заснування Чернівецької обласної благодійної спілки самаритян позитивно вплинуло на стан соціальної сфери в регіоні, а також призвело до плідної співпраці членів спілки з осередками місцевої влади.